USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Кабмін скасував обов'язковість експертизи під час перереєстрації вживаного авто

16 Червня 2023 20:06
Кабінет Міністрів скасував необхідність обовʼязкового проведення експертного дослідження під час перереєстрації вживаного транспортного засобу, за винятком ввезення вживаних автомобілів з-закордону вперше.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ.

«Уряд України ухвалив постанову, якою визначено, що під час перереєстрації транспортного засобу (вживаного) проведення експертного дослідження не є обов’язковим, за винятком ввезення вживаних автомобілів з-закордону вперше. Таким чином, процедура купівлі-продажу автомобіля стає ще зручнішою: необхідно записатися в електронну чергу на конкретно визначену дату й час (онлайн або через термінал) та отримати послугу, витративши лише близько 25 хвилин», – йдеться у повідомленні.

При цьому зазначається, що за бажанням продавця або покупця можна провести експертне дослідження транспортного засобу і реєстраційних документів до нього з видаванням висновку експертного дослідження на бланку установи (вартість становить близько 320 гривень).

Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий зазначив, що здебільшого немає практичної потреби проводити експертне дослідження автомобіля батьків під час здійснення його перереєстрації на дітей або родичів. Натомість за обов’язковості експертного дослідження особа, навіть якщо вона впевнена в автомобілі та реєстраційних документах, раніше була змушена витратити додатковий час і кошти для його проведення.

Водночас він попередив, що якщо не проводити експертне дослідження є деякі ризики для покупця. Найчастіше трапляється підробка або заміна ідентифікаційного номера двигуна, шасі автомобіля.

Такі дії потрапляють під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 290 Кримінального кодексу України (знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу). Санкція статті передбачає штраф від ста п’ятдесяти (201 300 гривень) до двохсот п’ятдесяти (335 500 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

За його словами у 2022 році шляхом проведення експертного дослідження під час перереєстрації транспортних засобів експерти МВС виявили 1202 транспортні засоби з підробленими або заміненими ідентифікаційними номерами двигуна, шасі автомобіля, а в першій половині 2023 року – 381.

Водночас більшість таких порушень було виявлено під час дослідження вживаних транспортних засобів ввезених з-закордону вперше (обов’язковість експертного дослідження вживаних автомобілів ввезених з-за кордону вперше зберігається).

У разі придбання такого автомобіля відповідальність здебільшого нестиме особа, на яку цей транспортний засіб зареєстровано.

Драп’ятий також зазначив, що після повноцінного запуску послуги онлайн перереєстрації транспортного засобу (заплановано на вересень 2023 року) достатньо буде двох смартфонів (покупця та продавця) для здійснення перереєстрації (орієнтовно 15 хвилин) через застосунок «Дія» або Електронний кабінет водія.

Після цього нові номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію можна буде забрати в зручному сервісному центрі МВС або замовити доставку поштою чи кур’єром, без обов’язковості наявності висновку експертного дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus