USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48
Людмила Яворська: Недобудовані перспективи нашого Луцька

Пам’ятаю років шість-сім тому шокуючу зустріч у маршрутному таксі. Один пасажир, радіючи поверненню до Луцька, бурхливо ділився своїми враженнями про те, як змінилося рідне місто. Ще б пак: емоційний дядечко останні десять років провів у місцях позбавлення волі. «Люди, то не Луцьк, то – Америка!!!», - збуджено вигукував пасажир і мені стало страшно. Від таких змін і справді дах може поїхати: спробуйте різко замінити в голові картинку Луцька початку 90-х зображенням початку 2000-них – легко зрозумієте про що я.
 
Цими днями мені пригадалася та зустріч. Я подумала: а які враження можуть бути від Луцька у «свіжіших» звільнених?.. До прикладу, чи змінився Луцьк за останні п’ять років? Ну, з’явився «Ювант», а за ним – як грибів понаростало торгових центрів, ринок справді став цивілізованішим… «Там Там» збудували. І?..
 
Почнемо із центру міста. Славнозвісний підземний перехід: шикарний комплекс і з торговими місцями, і з парковкою, і з реконструйованим майданом. Чого ще треба людям?.. Звісно ж, посмакувати роздумами «а що ж з того буде «жирним» дядькам, які те будувати будуть?». І все: не чіпайте! Наше місто, тільки ми – усі гуртом громадою – маємо право перекопувати міську землю і топтатися роками потрісканим латаним-перелатаним асфальтом центрального (!) майдану міста.
 
Та проект пережив (тьху-тьху!) політичні протистояння, заздрість і впертість незаохочених мужів сильних нашого Луцька і ніби-то в рамках запланованого продовжує втілюватися. Готують документацію. Але якщо розібратися: віз і нині там. Чому минулого року не почали будівництво?.. Не встигли. Бо депутати міськради довго збиралися з думками і хлопаючи по кишенях в упор не могли розібратися: де ж чорне, а де біле. Тільки проект відведення земельної ділянки затверджували три сесії поспіль, а що буде далі – настрій обранців нашої громади важко спрогнозувати.
 
Ще одна перспектива, яка лопнула від нашого характерного «сам не гам – і комусь не дам» - то ідея з реконструкцією стадіону «Авангард». І справді, для чого комусь дати збудувати сучасний європейський спортивний комплекс?.. Квитки ж на матчі стануть тоді, мабуть, не п’ять-вісім, а десять-дванадцять гривень… Невже приклади з «Там Тамом» чи «Ювантом» не стали підтвердженням, що лучани готові (слава Богу, таки готові!) переплатити гривню-другу за комфорт, якість та людське ставлення до себе?
 
Знову ж таки – «Ювант». І тут не обійшлося без конфлікту на рівні тупих (даруйте за слово) мужицьких принципів. Підприємці, які орендували місце на торговому ряду, що поряд з «Ювантом», вирішили, що мають право навіть після закінчення договорів оренди вирішувати, хто, де і що має добудовувати. Вони ж – громада. А в місті у нас все спільне – громадське. Думала, епоха колективізму минула. Думала, люди здатні мислити на перспективу… Та ні. Може і мені спробувати діяти подібним методом?.. Прийде власник квартири, яку я орендую, скаже: пробачте, в мене інші плани. А я йому: начхати на ваші плани, я тут он скільки живу, крани замінила, вимикачі, ще й ремонт на кухні зробила!.. І лист до Шиби: Богдане Павловичу, допоможіть, мою хату забирають…
 
Та я не про це. Хотілося б поїхати з Луцька на рік-другий-третій, а повернувшись ахнути від шоку: який шикарний у нашого міста центр! які сучасні торгові та розважальні центри! як приємно жити в європейському місті, а не вкотре чути про шлях до Європи.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Говорили-балакали, повиключали мікрофони, розвернулися і живемо кожен своїми проблемами. А в мене вона одна: ГАРЯЧОЇ ВОДИ НЕМАЄ!!!! Третій місяць, до…
Ніколи не думала, що стану прихильницею політичного невігластва. Та коли навкруги починається паніка від тотальної «політичної обізнаності» – не простої,…
Чому я тут?.. Журналістика — справа непроста. З одного боку, нібито щодня багато пишеш, багато говориш. А з іншого —…
Коментарів: 44
Злидень Показати IP 20 Січня 2009 16:42
Ех теля теля... зелене)
Яворська Показати IP 20 Січня 2009 17:15
Фу-у-у! Які люди злі і недобрі...
Яворська Показати IP 20 Січня 2009 17:44
Фу-у-у! Які люди злі і недобрі...
Hatahama77 Показати IP 20 Січня 2009 17:48
А по-мойому, людям просто правдочка оченята поколює ;)
Анонім Показати IP 20 Січня 2009 17:56
Тяжко Вам, журналістам. Хочеться про щось написати - а думки не йдуть. Ось і жуєте одну й ту саму жуйку, переписуючи один в одного з Інтернет-сторінок, а найчастіше -пишете замовні статті. Набридло!!!
Василь Показати IP 20 Січня 2009 18:48
Набудовано мало - факт. Чи причина у жадних депутатах і недолугій владі, на що натякає Людмила? Вважаю, не тільки. Просто бізнес у нас такий! Малий торгує на ринках, і з часом "росте" - викуповуючи квартири, робить магазинчики. Середній - торгує майонезом, гіпсокатоном і горілкою І функціональна архітектура потрібна одиницям. Ну а є ті, які можуть і хочуть (а їм не дають - вважає Людмила) будувати щось принципово нове і тим самим кардинально і до-болю прогресивно змінювати обличчя нашого міста. Та хай Бог боронить від таких "ювантів"! Вони може й нове слово порівняно з базаром, але з них такі ж сучасні торгові центри, як з Грицюка Яценюк. Нескромний інтер"єр, дорожчі ціни (а значить кручє), і на голову не капає. А по-суті - базар. Чи те ж убожество - "Варшавський": ОДИН ескалатор, порожні площі і ДВОЄ охоронців. Виключення - "Там-Там". Але тут не тільки бабла багато, а й інтелект європеський, досвід передовий, проект супер-новаторський (для Луцька, звичайно). А Каравани-Гостинці-Юванти - це від бідності. І гаманця споживачів, і фінансів інвестора, і його уяви та фантазії. Це, знаєте, як колись французи, які просто не мали поняття митися, придумали парфуми. І стали хизуватися. А влада зараз хай собі копирсається з комунальним господарством, котельнями, тарифами, дорогами, дахами, пенсіонерами, бюджетнами і т.п. Я чогось так думаю, що криза геть не надихає міських чиновників на роздуми "а шо ж такого у нас збудувати шоб ОГО-ГО!"... Чи краще буде, коли у місто валитимуть мільйони, "рішали" шушукатимуться в кабінетах, домовлятимуться і дерибанитимуть, а в той час місто потроху перетворюватиметься в "Стамбул - город контрастов"?
Вінстон Показати IP 21 Січня 2009 09:08
Люда ти молодець!
Анонім Показати IP 21 Січня 2009 09:38
Про "Варшавку" - погоджуюся - фуфло повне. А от про "Ювант" - ні. Не треба забувати, що його збудували в 2002... а в ковельському "Юванті" хтось був? Це бомба!!
Sid Vicious Показати IP 21 Січня 2009 09:45
Особисто я мрію щоб знесли [вирізано - цезура] старий ринок. І необов'язково там щось будувати - хоч траву насадіть, аби це виродство пропало
Левко Дурко Показати IP 21 Січня 2009 11:25
Але я так і не поЙняв - Яворська тут при чому? Шо вона хотіла цим сказати? Поумнічала, поумнічала.. Блогери, патріоти, блін.. Працювали б краще!
Яворська Левку Показати IP 21 Січня 2009 11:50
А я в Луцьку живу. І памятаю, як за часів Кривицького приїжджали гості з інших міст і захоплювалися нашим містом. І не треба лізти глибоко в політику чи комусь в кишені заглядати. При всій повазі до Богдана Павловича - не можна все брати на себе. Міський голова прийшов і піде, а в місті - чимало людей, які роками роблять Луцьк таким, яким він є: з плюсами, мінусами, з гральними клубами, але й з класними кафешками, з огорожею навколо стадіону, але й і з стільцями на трибунах... Не треба заважати цим людям. І все.
Яворська Показати IP 21 Січня 2009 11:54
І ще. Кілька слів на захист Кривицького. От всі кажуть - за безцінь продав готель "Україна". А що тут поганого? Від його віддав у руки Господаря. Страшно і подумати, яке б совдепівське каліцтво було там, якби готель був і досі КОМУНАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ. Шкода, що "Промінь" Кривицький нікому не продав!
Sid Vicious Показати IP 21 Січня 2009 12:03
Я б ще додав Кривицькому плюсів та респектів за проспект Волі
Ігор:) Показати IP 21 Січня 2009 12:30
Як казала колись Фаїна Раневська: "Вы можете НЕ писать? Не пишите!")))))
Василь Показати IP 21 Січня 2009 12:38
Людмило, якщо ви щиро вірите, що Кривицький продав Україну, щоб зробити з нього крутий готель, А НЕ ТОМУ ЩО ЦЕ БУЛА МОЖЛИВІСТЬ СОБІ У КИШЕНЮ ПАРУ СОТЕЛЬ БАБЛА ПОКЛАСТИ - я й сперечатися не булу... А згадувати про котельню і кропиву - так взагалі уже й нецікаво. Господарі блін.
Чувак Показати IP 21 Січня 2009 12:51
З Проміньом погано, шо не продали кому толковому, це точно. А рити центр міста не тре, так я думаю. Ну і Алфьоров, кум Кривицького, готель зробив але дорогий він і Іскож вгробив, гад. Шо лучче для Луцька задорогий готель чи завод ?
Базарник Показати IP 21 Січня 2009 13:35
Можливо Люда писала сама, але складається враження що її хтось попросив таке написати. Бо тут написана лише частина ситуації. Дівчина або не до кінця розібралась або свідомо замовчує дещо. Про ювант. А як Токарський отримав цю землю, як він викручував руки підприємцям, засталяючи їх платити величезні кошти за бутіки? Ювант тіки починав будуватися, а токарський вже збив з підприємців стовідсоткову передоплату без жодних росрочок. Землю токарський отримав за Кривицького за копійки, без всяких конкурсів і без конкуренції. Чому про це соромязливо мовчить яворська? Та й взагалі, про бурхливу рекетирську діяльність власника юванту у девяності роки я вже мовчу взагалі. Щодо театральної площі. Було два конкурси, перший міська влада провела непрозоро ще у 2006 році, конкурс виграла фірма нектар, яка ніколи нічого не будувала, а торгує напоями. Цей так званий конкурс сесія міської ради не підтримала. У другому конкурсі приймав участь знову Нектар і ще фірми квадрат і континіум. Виграв квадрат, за яким стоїть київський авторитет грузин Парцхаладзе, лобіював питання волинський олігарх свирида. Зараз фірма Парцхаладзе банкрут, до кризи вона коштувала мільярд доларів, зараз тіко 20 лімонів зелєні. Тому київський грузин вже давно забув про Луцьк, думає про те щоб бізнес продати. Ніхто ближчим часом не буде нічого робити на театральному. От такі Людочко реалії а ви живете якимись фантазіями і дитячими мріями. А може зовсім не фантазіями...
Анонім Показати IP 21 Січня 2009 14:07
А у мене виникає таке запитання: звідки наш народ знає, хто нині став банкрутом? Чи то хочеться бажане за реальне видавати, чи справді вірить у всесвітову "кризу"? Наші товстосуми непотоплювані, так, як і їхні. :)
Запад_Ліст Показати IP 21 Січня 2009 16:26
Панове, все просто: Автор віднедавна працює на фірмі Василя Токарського. І не ЖУРНАЛІСТОМ, а прес-секретарем. Не путайте. Журналіст працює для читача. Прес-секретар - для боса. Журналіст шукає правду, любить справедливість, живе і творить. Прес-секретар - виконує, викручується, вигороджує і лицемірить. Вся різниця. Так що не придирайтеся. І журналістом не обзивайте.
Яворська Показати IP 21 Січня 2009 17:19
Невже є такі люди, в яких від зміни місця роботи різко думки шиворот-навиворот перевертаються?.. Хто знає мене відтоді, коли ще в "Статусі" працювала - той знає, що викладене вище - не лицемірство і зовсім не данине роботі. Хочете вірте, а хочете ще раз телям зеленим назвіть, але потрапивши в епіцентр подій, всі ці думки просто загострилися. І з"явилися на блозі.
Sid Vicious Показати IP 21 Січня 2009 17:27
Люда, може комусь з дописувачів пику натовкти? Якщо ти вважаєш, що воно тебе ображає чи принижує. P.S. Прєвєд Кастантіну! Скажи шо в обід у четвер (тобіш завтра) я його пивом пригощайу
Sid Vicious Показати IP 21 Січня 2009 17:34
І про логіку. Якщо абстрагуватися від політики, бізнесу і іншої заангажованості, то Люда все правильно написала. Соррі, але якщо я хочу бачити своє місто гарним і затишним, то, панове, завжди щиро подякую тому, хто зробить щось корисне у даному аспекті. А якщо порухати звивинами мозку, то, напевно, кожен з нас може додати що у Луцьку не так, а за що кому і посміхнутися щиро.
Grigorij Базарнику Показати IP 21 Січня 2009 17:48
Відчувається перо майстра. Мабуть радилися у "Волинській правді" - самому правдивому та обізнаному інтернет виданні Волині. Мене дивує Ваша глибока обізнаність в ситуації по Юванту, з рисами нашої національної "жаби". Яка різниця, як Токарський отримав землю там де має бути добудова другої черги Юванта, адже він не перехоплював її у тих підприємців, що там зараз торгують. Навпаки він дав можливість їм торгувати на цьому дуже привабливому з точки зору багатолюдності місці. Я знаю багатьох з цього ряду, і майже всі вони побудували сиротськи будиночки та покупляли "дешеві" авто, і дозволяють собі зимою відпочити в Єгипті. Та бог з ними, вони це заробили тяжкою працею (щиро). Однак, не зрозуміле їх бажання правдам неправдами мати не тільки багато, а й все, і навіть чуже. Я вважаю, що як вони порядні люди, хай порахують що заробили та подякують Токарському - без нього вони б цього не мали. Що стосується Юванта, знов Базарник дуже обізнаний - Токарський викручував руки підприємцям. А знає той Базрник, що не має жодної людини в Юванті, яка б шкодувала, що довірила Токарському свої кошти на будівництво Юванта. Адже кожна з них отримала магазин. І вартість цього магазину в порівнянні з його собівартістю виросла зараз в 12-15 разів (де які продають свої магазини близько до пів мільйону доларів). Я не шкодую про такий крок. Більше б таких Токарських. Щодо інших звинувачень Базарника, треба мати совість, скажить хто Ви є, і у Вас знайдеться брудна белизна. Взагалі до чого тут токарський. Дивує ситуація, знов повертаємось у 1917 рік. Якщо хочеться щось то для цього треба зібрати громаду, підняти стяг (червоний?) та на барикади. Сьогодні в когось землю, завтра заводік, після завтра владу. Адже "деякі українці" вважають, що у Ахметова багато грошей тому, що він їх вкрав, тому вони мають право їх забрати. А цьому нас вчив "велики Ленін". Я вважаю, що демократія трохи відрізняється від вчень комуністів і вчень Базарніків.
Раневская Показати IP 21 Січня 2009 17:52
Хто це мене згадав? Часом не екс-прес-служба Гунчика?
Sid Vicious Показати IP 21 Січня 2009 20:16
Хм... Я, вибачайте, троха не в курсі. Розкажіть, хто такий той Токарський
АК88 Показати IP 21 Січня 2009 20:57
Вай. Така буйна дискусія - одна сторона: "Анонім", "Яворська", "Grigorij". Інша - "Sid Vicious", "Ігор :)". Спілкуйтеся-спілкуйтеся - айпі говорить правду, а не ваші ніки...
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 09:13
Айпі, айпі... По айпі можу через 5 хвилин і з Буркіна-Фасо написати :)
Вінстон Показати IP 22 Січня 2009 13:14
Айпіху не змінеш! хіба що ти працюєш у Волинських новинах :)
Анонім Показати IP 22 Січня 2009 13:55
Не розбираюся в айпі позначках, але точно знаю, що Sid Vicious і Ігор:) - різні люди, не знайомі між собою і працюють в різних кутках міста. Чого в них айпі однакове?
той же Анонім до АК88 Показати IP 22 Січня 2009 14:05
Якщо Ви відаєте, що це таке "айпі", то мали би знати і те, що за однією "адресою" сидить не те, що цілий колектив, а й кілька, наприклад, бізнес-організацій. Зокрема, у колективі, особливо журналістському, чуже часто є різнополюсні думки. А Злидневі, акщо то той самий Злидень, що злиднем завжди прикидається, хочеться побажати, аби трохи обтимістичніше дивився на цей світ, якщо він, звичайно, пише не за службовими обов’язками.
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 15:32
Так, роз'яснимо ситуацію. По-перше, я не журналіст і не піар-дєятєль політпартій. По-друге, спробуйте порахувати кількість комп'ютерів у світі, підключених до нету і співставити їх з кодом IP-адреси. Вийде так, що кожен комп не може мати унікального IP. Пояснюю для тих, хто не в курсі. IP видає провайдер. Але на одну IP-адресу може припадати від кількох сотень до кількох десятків тисяч компів. Основні луцькі провайдери на усіх раазом мають не більше трьох-чотирьох десятків IP. Тому усі їх клієнти мають внутрішнє мережеве IP, за яким визначається фізична адреса та автентичність користувача. А коли той користувач виходить в Інтернет поза мережею провайдера, він автоматично отримує один з десятка IP, належних провайдеру, але визначити унікальність таким чином просто неможливо. Є такий сервіс whatmyip.com, де, ввівши висвічений IP, можна глянути якому провайдеру він належить - можете попрактикуватись. Але оскільки під одним IP кожен провайдер тримає багато користувачів, то єдина користь від його демонстрації в коментарях полягає у можливості вирахувати звідки хто пише. При цьому, клієнти Укртелекому взагалі будуть мати київські IP і ви можете їх звинувачувати, що це люди не з Луцька, хоча насправді це не так. А за допомогою "хитрих" програм через мережу "лівих" проксі-серверів можна взагалі зробити таким чином, що IP буде показувати, що пише людина з Африки чи Австралії. Так шо, учім матчасть...
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 15:38
Експеремент
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 15:44
Отож, як видно з результатів експеременту, за 6 хвилин я кардинально змінив своє IP, а ви спробуйте дізнатися, яким провайдерам вони належать. Якщо требе достатньо переконати, можу видати ше штук 6-7 різних айпішніків. Висновок: учіть матчасть і струкутуру Інтєренту., а то не розгадайте загадку природи ака айпі :):):):):)
Яворська Показати IP 22 Січня 2009 15:50
Супер! Я тоже так хочу вміти... Тоді в мене коментарі будуть добрі і пухнасті :)
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 16:08
Люда, а ти для начала спробуй через мобільний писати. Також зовсім інший ip буде. А якшо ше з різних операторів...
той же Анонім до АК88 Показати IP 22 Січня 2009 16:10
Якщо Ви відаєте, що це таке "айпі", то мали би знати і те, що за однією "адресою" сидить не те, що цілий колектив, а й кілька, наприклад, бізнес-організацій. Зокрема, у колективі, особливо журналістському, чуже часто є різнополюсні думки. А Злидневі, акщо то той самий Злидень, що злиднем завжди прикидається, хочеться побажати, аби трохи обтимістичніше дивився на цей світ, якщо він, звичайно, пише не за службовими обов’язками.
Hatahama77 Показати IP 22 Січня 2009 16:22
міняти айпіху - що може бути простіше?
Hatаhаmа77 Показати IP 22 Січня 2009 16:24
От одна айпі
Hаtаhаmа77 Показати IP 22 Січня 2009 16:27
A от і ще одна
Sid Vicious Показати IP 22 Січня 2009 16:37
2Hаtаhаmа77 Рєспект! Удар по дибілам вдався!
Василь Показати IP 23 Січня 2009 10:28
Hаtаhаmа77, чого ідею з висвічуванням айпіх компроментуєш? :-)
Богдана Показати IP 27 Січня 2009 17:49
до Sid Vicious та інших. Точно, в мене абсолютно така ж ІР-адреса
Депутат Показати IP 10 Лютого 2009 12:31
Стосовно виділення землі, то воно зпорушеннями відбулось. А де ж аукціон ???? То то і воно. А по центру коли рішення приймалось, то жодного документу депутатам не показали... Інтереси Свириди, Це ж Біг БОсс у БЮТі, тому депутатів міськради за бидло вважали...
Ха!!! Показати IP 17 Лютого 2009 09:52
Укарїна - це взагалі помийна яма, в якій живуть "люди-паразити", і яким більше нічого не потрібно, крім того що вони мають. Я б хотів побачити вирази обличчя тих борців за Незалежність, які боролись з а Україну. Україна мертва((((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus